Vi är en familj med tre barn (Garion, Eynar och Nayeli) som bor på en gård utanför Sollefteå i Ångermanland, Västernorrland. Vi strävar efter en så hög grad av självhushållning som möjligt så mycket av vår tid utanför våra vanliga jobb går åt till att odla grönsaker och sköta våra djur. Vårt liv är starkt präglat av årstidernas gång och oftast är hela familjen involverad i de olika sysslorna som vi tar oss för. Vår dröm är att kunna jobba mindre och kunna spendera mer tid hemma på gården (precis som alla andra!).
Himer Vasquez Lopez kommer från Guatemala där han växte upp i en stor familj som odlar kaffe, kakao, majs, gummi. Biodligen började han själv med när han var 12 år gammal. Vid 17 års ålder tog han sig till USA för att kunna hjälpa sin familj ekonomiskt. Förutom några kortare jobb som trädgårdsmästare och plantagearbetare, jobbade han framförallt med hästar på ett stort Equestrian Center utanför Los Angeles i ca åtta år. Han var allt ifrån hästskötare och traktorförare till trädtrimmare och förman. När Ellen kom till centret i början av 2005 sa det bara klick.
Himer Vasquez Lopez kommer från Guatemala där han växte upp i en stor familj som odlar kaffe, kakao, majs, gummi. Biodligen började han själv med när han var 12 år gammal. Vid 17 års ålder tog han sig till USA för att kunna hjälpa sin familj ekonomiskt. Förutom några kortare jobb som trädgårdsmästare och plantagearbetare, jobbade han framförallt med hästar på ett stort Equestrian Center utanför Los Angeles i ca åtta år. Han var allt ifrån hästskötare och traktorförare till trädtrimmare och förman. När Ellen kom till centret i början av 2005 sa det bara klick.
Det var en lång process för Himer att komma till Sverige och under tiden hann vi med ett år i Barcelona, där vi också jobbade lite med hästar. I maj 2009 flyttade han dock till Sverige och började studera svenska och söka jobb. I Lysekil fick han jobb som diskare på en spansk tapasrestaurang. Ägaren såg potential och lärde upp honom till kock i stället. När vi flyttade upp till Sollefteå i oktober 2010 var det lite kämpigare att hitta jobb, men skam den som ger sig. Han fick en tjänst som vaktmästare/kock på Hotell Björklunden och senare även som hästskötare när samma ägare köpte ridskolan i Sollefteå. Efter några år fick han chansen av sin arbetsgivare att utbilda sig till hovslagare. En chans som kändes som ett naturligt steg i rätt riktning då han har hållit på med hästar större delen av sitt liv och har ett stort intresse för just hovar!
Förutom hovslageriet brinner Himer för bin och biodling. Eller all typ av odling om man ska vara ärlig. Vi odlar en hel del grönsaker för husbehov varje år. Att ha får och höns är också en ständig källa till glädje och god mat.
Ellen Hedman
Ellen Hedman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar